StartsidanSålda hästar från JakobslundArtiklarKontakta ossBilder på hästar och människorHästar till saluProva på lektionPresentation av TeametGalleriLänkar


amling och undertramp

 
 
 
Typexempel på häst som förlorat bakdelen i samlad galopp. När vänsterbenet släpper kommer det att vara helt utsträckt. I och med detta läggs vikten över på frambenen Korrekt samling i piaff. Vänsterbenet kommer att släppa marken innan benet rätats ut. Bakdelen har därmed fångat en del av hästens vikt som annars skulle hamnat fram.
   
Rörlig häst med elegant vinklat vänsterben. Det utsträckta högerbenen deklarerar dock att rörelsen sker i kort trav utan samling. Graden av undertramp kan inte avgöras förrän man ser hur nära sadelgjorden benet landar. Högerbenet har här precis landat för att driva kroppen framåt.
     
Samling och undertramp är två av de mest missuppfattade begreppen inom ridvärlden. Samling förväxlas ofta med krökning av halsen medan undertrampet förväxlas med rörlighet i extremiteteterna. Eftersom den största delen av hästens muskelkraft är sprungen ur bakdelen är det den vi skall studera här. Samling innebär att så mycket som möjligt av hästens tyngdpunkt flyttas bakåt.
VINKLAS
Det sker genom att halsen förs uppåt-bakåt, nosen närmar sig lodplanet, bäckenet ställs i ett brantare läge och bakdelens ledgångar vinklas för att bära upp tyngden. För att korrekt samling skall uppnås skall bakfoten träffa marken så nära sadelgjorden som möjligt – samtidigt som den andra foten släpper marken så tidigt som möjligt. Ett bra mått på samling får man om man studerar bakbenet då det släpper från marken. Är benet då utsträckt i sin fulla längd finns ingen samling.
RELATIVA BEGREPP
Man skall också hålla i minnet att såväl samling som undertramp är relativa begrepp. Graden av samling och undertramp är alltså helt och hållet beroende av hästens byggnad, rörelsemönster och utbildningsgrad. Därför måste man egentligen se varje häst även i fria gångarter för att kunna bedöma förutsättningarna. Det är också därför det egentligen är omöjligt att på en enstaka bild avgöra graden av samling. En häst kan och bör trampa väl under sig även då den inte är samlad.
EFFEKTIVARE
Undertrampet innebär helt enkelt att bakbenet används för att driva kroppen framåt. Ju längre fram hästen trampar, desto effektivare flyttar den också sin egen vikt. Här är det viktigt att utfärda ett varningens ord. Undertrampet handlar alls inte om att hästen viftar med bakfoten under magen, vilket man ofta kan se på exempelvis tyska premieringar och auktioner.
FÖRLORAD BAKDEL
Det är mycket vanligt att hästar som gör denna gest med bakbenet landar med foten långt bakom sadelgjorden. I sådana fall har hästen förlorat bakdelen, eftersom den då kommer att fånga sin vikt med framdelen i stället. Detta sker vanligtvis med hästar som knäckts i halsen genom ridning bakom lodplanet. När detta görs förlorar hästen sina naturliga förutsättningar att hänga ihop från bakhov till nos.
LEIF-ERIK TÖRNBLOM