Fler läsarbrev till Dag Nätterqvist

Brev 1

Bäste Dag Nätterqvist,  jag har med stort intresse läst delar av ditt innehåll på din mycket omfångsrika hemsida. Jag har ingalunda hunnit sätta mig in i eller studerat dina artiklar närmelsevis den tid de förtjänar att ta i anspråk, men jag ville så gärna skriva till dig på en gång, eftersom jag efter att ha "funnit" din hemsida och läst några av dina tankar och idéer om hästar och ridning på hästars villkor drabbades av en sådan välbehaglig känsla av att "jaha, här har vi det".  

Jag har länge funderat fram och tillbaka när det gäller hästens välbefinnande under ryttare och hur olika "ridtekniker" påverkar hästens hållbarhet. Jag är själv utbildad hästmassör på Axelsons, har gått en kurs på Ultuna om hästens rörelseapparat, struktur och funktion och har därefter själv försökt att bilda mig en uppfattning om vilken sorts dressyrridning som är bäst för hästen, såväl ur anatomisk som hållbarhetssynpunkt. 

Det har och är naturligtvis oerhört svårt för mig och säkerligen alla andra som funderar så och som inte har tillräckliga kunskaper när det gäller hästar och ridning, eftersom ingen sådan forskning finns att tillgå och säkerligen aldrig kommer att finnas?! 

Den anatomin och fysiologin jag lärde mig på Ultuna handlade endast om hur hästen rör sig på ett rullband eller just vet Holmströms höghastighetskameras filmningar. Däremot sades inte föga om hästens påverkan under någon form av ridning. Och om jag diskuterar med beridare utbildade i det "framgångsrika" europeiska landet får jag bara till svar att "så är det bara" och att konceptet måste vara det sanna och enda, eftersom det är så vinstrikt.  

Just detta om hästens dressyrform intresserar mig mycket, eftersom jag också tyvärr i massagen har fått erfara att högst påfallande många, ja, faktiskt nästan alla dressyrhästar jag masserat, har haft mycket ont i ryggen. Däremot de hästar jag masserat, vars hästägare mest ridit "hobbydressyr" och inte alltid klarat att "få ned hästen på tygeln" har däremot alltid haft fina ryggar! Det känns ytterst beklämmande. Särskilt som de flesta "seriösa" dressyrryttare struntar i sjukgymnastiska tips om att ta hand om hästarnas ryggar och rider på utav fulla muggar.  

Jag hade också tyckt att det hade varit alldeles otroligt intressant att jämföra Holmströms tidigare filmningar med andra typer av förespråkade dressyrridningar, såsom Er, men kanske också klassisk dressyr riden på en spansk häst, som ju också är så nedskriven, eftersom den har så kort rygg och är så barock. Det hade också varit intressant att med hjälp av sensoriska skor mäta vikten som hästen bär på bakbenen. Dessa skor måste ju också kunna mäta hur länge hovarna är i marken. Vet. Roepsdorff har ju tagit fram sådana skor, för hältdiagnostiskt syfte. Då hade man fått svar på tal.  

Jag babblar på, och vänder mig till Er, eftersom det finns få lekmän såväl som professionella, hobbyryttare som dressyrkonstnärer, som söker eller som överhuvudtaget reflekterar över om deras väg de valt åt sin häst faktiskt är den rätta!  Jag såg att det fanns två namngivna tränare - tyvärr för långt ifrån mig, men jag undrar om Ni möjligtvis inte vet några fler att vända sig till, så att man har en chans att förkovra sig ytterligare.  

Med ytterst vänliga hälsningar  NN
 


Brev 2

Hej Dadde !
tack för en mkt intressant artikel serie som jag just läst här på nätet..*ler*... man kan väl säga att jag var en av dem som när den
här debatten satte igång tyckte att du bara pratade "en massa smörja"...men efter  att ha läst och begrundat dina ord så måste jag bara le och inse att du genom stor kunskap och mångårig erfarenhet har helt rätt....det var ett sant nöje att läsa och börja förstå det du skrivit..  igen....tack...från en mkt nöjd "dressyr"-ryttare

NN
 



Copyright: Dag Nätterqvist 1999
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst