Hemsidans bok
Kap 6.Synpunkter vid köp av häst
av Dag Nätterqvist

 

Först av allt vill jag säga; "Den som ska köpa häst och behöver läsa om detta ska endast reflektera på att köpa en äldre erfaren häst". Den erfarne ryttaren behöver inga råd, ty vederbörande vet själv vad han söker.

Den som tror, att "den gröna ryttaren ska ha en grön häst för att de unga ska utvecklas tillsammans" tror förmodligen även på tomten och tar inga sakskäl.

 Innan Du köper häst bör Du noga tänka igenom vad det innebär i bl.a. ekonomisk avseende. Är Du så duktig att Du kan svara för fortsatt utbildning för hästen? Måste Du själv bekosta inköpet och fortsatt utbildning både för Dig själv och hästen?  Måhända kommer Du fram till att vänta ett tag och fortsätta att utbilda Dig vid ridskolan. Ett litet råd. som inte har med ridning att göra. Den dag Du beslutat att inköpa häst; sätt varje månad in på banken den fulla månadskostnaden för hästinnehav. Fuska inte. När Du då hittar en häst har Du redan en bra slant på banken. 

Att köpa häst tar tid och skall så göra ty den som skall bli Din vän under många år måste utses med stort tålamod . Har Du inte detta - passar Dig nog säkert en cykel och en tyrolerhatt bättre.

Du  som är ung och oerfaren - ta alltid med en erkänt erfaren medhjälpare (exvis din tränare) och lyssna på vederbörandes åsikter. Det lönar sig i längden. Det blir ofta dyrbart att tro att "själv är bästa dräng" och att lita på att undantagen bekräftar regeln.  Det kan därför vara klokt att ej ha annonserat sin ankomst ty den skicklige hästhandlaren har många strängar på sin lyra. Han (hon) kan i god tid på olika sätt ha preparerat (förberett) hästen.

Hästen skall vara frisk. Kontrollera med veterinär att hästen går att försäkra till fullt värde. Är priset högt begär röntgenkontroll av frambenen. Undersök noga hästens förflutna. Om den är så bra - varför är den då inte köpt av andra? Tävlad? Resultat? Många frågor skall besvaras innan man köper. Härstamningen kan ge viss vägledning men varje individ måste  själv visa sina kvaliteter. 

Vartill skall hästen användas? Till promenad eller till tävling? Till dressyr, hoppning eller fälttävlan? Skall Du köpa häst för hoppning. Köp aldrig en häst som är yngre än att Du kan provhoppa den på minst  1,20 - 1,30. "Klä ut" hindren . Anmäl Din ankomst 1 timme innan . Sätt upp hindren på ny plats. Tro inte att säljaren vill sälja just till Dig . Gör hästen fel på hindret - se då hur den beter sig nästa gång. Stannar den - se på nästa häst.

När det gäller Du häst för hoppning eller fälttävlan är det främst förmågan för hoppning som är det avgörande; dådkraft, kamplust, lagom hårdhet resp vekhet och "hoppehuvud". Goda nerver parat med en järnfysik. En hoppehäst kan ha högst ordinär skritt och trav men i galoppen skall han "dansa." I avseende på mentaliteten skall i princip allt vara lagom utom nervkonstitutionen som måste vara extra stark samt dådkraften som ska vara stark. Anatomiskt sett skall halsen vara väl ansatt, ej för lång och smal men med en konvex överlinje. Hästen skall i armbåge, framknä, lår- ,knä- och hasled vara mycket rörlig, vilket ger fria rörelser. Lång liggande manke, djup lång bröstkorg med relativt lång länd. Bred över höfterna med ett långt, brett lagom fallande bäcken med långt och brett lår och bred skank. Hästen skall när den rör sig lös av sig själv i alla gångarterna sätta bakhovarna långt fram under bålen.

Själv vill jag alltid först se hästen röra sig lös. Jag studerar då främst om hästen verkar glad och frimodig och att den själv vill röra sig (kamplust?). Att den först kommer och vill hälsa är ingen nackdel. Rörligheten enligt ovan är för mig det viktigaste. 

Svarar  hästen ej mot kraven enligt ovan, ska hästen vid uppsutten hoppning vara något helt extra. På en äldre häst kan man verkligen prova dess kapacitet och hästen får själv visa sin kvalitet. Endast en dåre förlitar sig på undantagen även om de finns.  När det gäller något yngre hästar som ej kan testas lika hårt , bör tidigare nämnda krav på hästens anatomi, mentalitet och rörelser gälla.  Om hästen fortfarande gör Dig intresserad, studera då hästen mer i detalj. Klappa den lite över allt, under det, att Du studerar dels på huvudet (öronen) och på huden där Du klappar. Drar huden ihop sig , rör sig eller ligger den död ? Visar öronspelet att hästen är uppmärksam? Vad gör den om Du "knackar" lite försiktigt med skosulekanten mot framskenans  framkant? Reagerar den på observant sätt är det bra. Är den "död" kan det innebära att den är för flegmatisk, kanske okänslig för att bli en lämplig hoppehäst. Kan bli en bra promenadhäst eller bra till något annat lugnt ändamål. 

Är jag ute efter en tävlingshäst för dressyr står eller faller allt beroende på hur den rör sig i ovan nämnda avseenden men då tillkommer även visst krav på skönhet. Dressyrhästens hals får inte vara lång och smal (svanhals), vilket endast försvårar möjligheterna att få hästen stadigt på tygeln. Tro aldrig på dem som hävda att det går att förbättra traven. Bed dem i så fall även berätta sagan om Rödluvan. Under mina dryga 55 år med hästar har jag aldrig sett någon som fått en dålig trav till att bli bra. Motsatsen är mer vanligt. Duktiga ryttare kan återställa en förstörd trav. 

Kontrollera att bogen är liggande, lång liggande överarm, bra förbröst. Det är viktigt att inte framdelen genom dåliga vinklar och dålig längd på hävstängerna verkar hämmande i förhållande till bakbenens arbete. Fram- och bakdel måste "passa ihop". Detta gäller speciellt för rörelser i trav. (Är mindre viktigt för såväl haren som hoppehästen). En dressyrhäst måste ha tre bra gångarter och lämplig mentalitet med extremt god nervkonstitution. Vid ridning - om hästen vill "slå snäcka" i halsen (överbetsla sig, gå med nosen bakom lodplanet genom ögat och tredje halskotan högst) - är Du inte duktig och har en mycket skicklig och erfaren tränare - åk och titta på nästa häst.

Prova hästen och ställ krav. Låt Dig inte stressas - den springer inte bort. Kom ihåg att den skicklige hästhandlaren har alltid många köpare, som vill köpa just den här hästen. Tänk på Mårten Kallings berömda ord "Livet är för kort att kastas bort på tråkiga middagar, dåliga hundar och dåliga hästar". Se till att följa alla juridiska bestämmelserna vid köpekontraktets upprättande.

Lycka till!

Törnbotten 1999-01-23
Dag Nätterqvist  VBF GSR
 

Till föregående kapitel | Till nästa kapitel


Copyright: Dag Nätterqvist 1999
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst